Januari resa till Estland - Tallin.

Estland - Tallin.
23 - 25 Januari 2009

Mitt motto är numera.
UTMANA DINA RÄDSLOR...
och gör det utan att dö av ångest..

Sagt och gjort en resa till Tallin bokades och genofördes.
Döm om vår förvåning...
Vi steg av i Stockholm efter 40 timmar
LEVANDE, men trötta.

Våran båt de närmaste 40 timmarna.
Våran hytt.. Sängkompis ingick i priset. Vilken tur.
Båten live när vi kom fram i Tallin. Bilden tagen genom ett skitigt fönster, i en av gångarna som ledde oss till terminalen.
Gamla stan i Tallin från ovan.. Bilden funnen på nätet.
Vi tog med oss en karta som fanns ombord, så att vi hade lite att gå efter. Vi såg en kyrka en bit bort, och riktade näsan mot den och gick... i snön. Ja det var rätt mycket snö och halt.
Runt gamla stan var det murar. Vi tåga in mellan dom och fann hela gamla stan. Så det var bara att traska på.
Jag tar alltid bilder på fina byggnader.. Jag vet inte vad det här är för en men ska ta reda på det. Jag tror att det var en skola.
Staden innehöll byggnader i alla de färger. En väldig ljus och härlig stad.
En av alla gågator.
Staden är omringad av murar med dessa torn. Det visade sig sedan att det var ett vakt torn. Som användes när Esland tillhörde sovjetunionen.. Ett sätt att vakta sin stad.
En gå gata till.
En till Gågata...
Afrikanska kyrkan..
Gågata igen...
....och igen..
Tallins rådhus..
....ett litet torg.
Fin byggnad till.
Tallins rådhus syns mellan gränderna.
Här i närheten låg restaurangen.. tror att det var gågatan upp till vänster.
Ett av vakt tornen som omgärdar stan.
Domkyrkan i Tallin.
En av gränderna. Kolla in nätet som sitter mellan husen.. Spännande. Jag undrar vad dom är till för. Dekoration kanske?
Rådhus torget.
Restaurangen.
Grekiska restaurangen Artemis låg på gatan PIKK 35. Jag kan varmt rekommendera den. Underbar grekiskt miljö med grekisk musik, värmelampor i taket som kändes som sol strålar som smekte oss efter att ha kommit in från kylan. En tv-skärm med rörliga bilder från olika platser på Grekland.
En halv liter päron Cider..
Grekisk Sallad.. Mumsigt var det...
Så här gooo o glaaa såg jag ut över maten..
Jag lovar, Anita tyckte att det var lika gott som jag...
När vi hade ätit och tittat klart på stan gick vi till Norde stan. Vi gick in i mat butiken Rimmi...
I matbutiken var det provsmakning på både vitt och rött vin.. Det skulle aldrig funka i Sverige. Folk skulle nog strömma till så att de var tvungna att avsluta vinprovningen.
Middags dags på båten. Vi åt på restaurangen Piazza. Brorsan ringer och kollar att vi överlevt dagen i land..
Vi beställde en tre rätters middag. Till förrätt fick vi... Förresten vadå fick? Vi betala varenda krona själva *asg*. Men vi fick på menyn: Rulad på rökt ren och skogsvamp, Lant paté pch rödlöks relisch och mörkt bröd.
Anita smuttar på den goda cidern..
Förrätten kommer in medan jag pratar i mobilen, så jag avslutar snabbt samtalet för att njuta av maten i stället.
Skål på er, nu har huvudrätten kommit in och jag inser att båten gungar som fan.. så d var lika bra att ta en klunk cider till.
Huvudrätten bestod av: Potatisplättar, Rosmarinmarinerad fläskfilé, stekta rotsaker, svamp sås på rökt vitlök.
Se så Anita njuter.. Ja efter den långa dagen i stan var det gott med mat.. Ni ska veta d att vi kom i sista minuten till restaurangen. Dom skulle stänga om en kvart... Så personalen ville att vi skulle äta fort. Det märkte vi så vi åt lite saktare än nödvändigt.. Ja men vi ville ju njuta av det vi tagit in..
Sist men inte minst så kom äntligen efterrätten in. Det kan man kalla minst för inte var det mycket man fick men guuuud så gott...
Efterrätten bestod av: Hallon sorbet, choklad mousse äppelbitar..liten stänk av hallon eller någon annan typ av sås som låg som en sträng på tallriken. Syrlig var den. å lite mynta.
Jag tror att lilla djävulen flög i Anita på slutet av middagen. När hon väl berättade vad det var så skrattade vi gott.. Kyparen gick fram och tillbaka bakom mig och försökte se ostressad ut.. Gissar att han ville att vi skulle dra dit pepparn växer. Men inte vi inte. Vi åt och luktade på hallonen å tog det så luuuuugnt.. Med skratten i magen....
Nu är man redo för party.
Här sitter man och njuter av rörelserna på diskot.. Själv vågar man inte ges sig på det eftersom ryggen strejkar lite. Men jag kan erkänna vi tog oss en lite liten danstur.. men d var typ en två låtar..
Efter Stadsbesöket och middagen på båten så vart det gott med lite dricka.
Anita vill att jag ska dricka lite, men hon sätter in lyslampan i munnen därav min konstiga min.
Men här får jag in sugröret så jag kan provsmaka en Vanilla appel. Som smakade väldigt gott.
Att jag kan se så lugnt ut på denna bilden förvånar mig så här i efterhand.. För båten gungar hit och dit medan vi sitter vid baren. Men vad kan inte lite alkhol göra för modet... Nåja så illa var det inte.. men trevligt hade vi och kommer säkert att göra om det igen... När vi väl kom i säng söndag morron kl fem så gungade båten mycket mindre så då gick det bra att somna...
Jag köpte: En liter Bacardi grand melon. Två påsar med gott och blandat, En påse med gelehallon, En malaco truly black, Två kartonger med marianne, Tre 10 packs tuggummi. På båten får man köpa: En liter sprit eller 2 liter starkvin 2 liter vin 64 liter öl 200 st cigaretter Snus finns d ingen gräns för. men d ska vara för eget bruk.
I land köpte jag: En 70 cl mint choklad En 50 cl salmiakki En liter svensk vanilj vodka. I land fick man köpa: 10 liter sprit 20 liter mellan produkter mellan 15-22 % 90 liter vin 110 liter öl 200 st cigaretter 200 st cigariller 200 st cigarrer 250 gr röktobak. Allt detta bara för att Estland tillhör Eu. Men för guds skull spara kvittot så du kan bevisa att du handlat det i land och inte på båten... Det rådet fick vi...