IBS

Lite information om...
IBS
" Colon Irritable, eller Irritable Bowel Syndrome"
Irriterad tarm eller även kallad stressmage.

Här Kommer jag att samlar information jag hittar ute på nätet.
Alltid kan kan man lära sig något nytt om denna sjukdom som jag lever med.

Om Colon Irritabel - IBS

http://www.colonirritable.se/

Vad är Colon Irritable?


Colon Irritable, eller Irritable Bowel Syndrome (IBS) som det även kallas, är en av de vanligaste sjukdomarna i västvärlden och antalet personer med diagnosen har ökat kraftigt de senaste årtiondena. I dagsläget beräknar man att ca 15-20% av befolkningen någon gång i livet drabbats av sjukdomen, det är dock vanligare att kvinnor drabbas än män.


Symptom vid Colon Irritable


1996 samlades vetenskapen i Rom, Italien, för att försöka sätta upp vissa parametrar som gör det enklare för läkare att sätta korrekt diagnos då Colon Irritable / Irritable Bowel Syndrome (IBS) misstänks. Resultatet av detta möte blev de så kallade "Rom kriterierna" som blivit uppdaterade två gånger sedan dess, senast år 2006. Nedan redovisas huvuddragen för dessa kriterier;

För att en diagnos som visar på Colon Irritable / Irritable Bowel Syndrome (IBS) ska kunna ställas ska obehag alternativt smärta ha uppträtt under minst 12 veckor, som ej behöver vara sammanhängande, under den senaste 12 månadersperioden. Minst två av följande tre kännetecken ska uppfyllas i samband med symptom:


• Minskat besvär efter toalettbesök, och/eller
• Förändring i avföringsfrekvens, och/eller
• Förändring av avföringens konsistens.

 

Följande symptom stärker dessutom att diagnosen Colon Irritable / Irritable Bowel Syndrome (IBS) ställs, ju fler som uppfylls desto mer tyder på Colon Irritable / Irritable Bowel Syndrome (IBS);


• Fler än 3 toalettbesök per dag,
• Färre än 3 toalettbesök per vecka,
• Hård alternativt vattnig avföring,
• Känsla av ofullständig tömning vid toalettbesök,
• Ansträngning vid toalettbesök,
• Känsla av att behöva skynda sig till toaletten,
• Slem i avföringen,
• Känsla av uppsvälldhet/uppkördhet.


Symptomlindring vid Colon Irritable


Även om konventionell medicinering har ringa effekt mot Colon Irritable/IBS och det ännu inte finns någon universell behandlingsmetod är det ändå många som själva lyckas lista ut vad som lindrar just deras symptom. Vad man äter har stor betydelse, det är dock högst individuellt vilken mat man tål eller inte.

Många tycker till exempel att de hjälps av ett ökat fiberintag, andra tycker dock att fibrer gör dem sämre. Ett gott råd är därför att prova själv vilka matvaror man tål eller inte. Stora mängder av bönor, kål och annat som kan vara problematiskt även för friska magar bör man dock undvika.

Eftersom stress fortfarande ses som en stor orsak till Colon Irritable/IBS gäller det att se över sin livssituation och minimera situationer i vilka man upplever stress. Regelbunden motionering kan också verka lindrande då stress är boven i dramat.

Att leva med Colon Irritable


Ett liv med Colon Irritable/Irritable Bowel Syndrome skiljer sig mycket åt från person till person, vissa kan leva sitt liv precis som vanligt, medan andra känner sig väldigt hindrade i sin vardag. Att acceptera att man har sjukdomen kan dock många gånger vara det svåraste i hela situationen, samt att få sin omgivning att förstå hur det är att leva med sina besvär.

Eftersom stress ses som en bidragande orsak till problem med magen är det vanligt är att man vid diagnos tvingas se över sin livssituation. Det är dock viktigt att man gör ett aktivt val gällande hur man vill leva. Kan man acceptera att ha ont i magen, vara lös i magen, känna uppkördhet, eller vara illamående för att kunna fortsätta leva det liv man levt så gäller det att vara tillfreds med det beslutet.

Vanligt är dock att man ändrar sin livsstil efter att diagnosen Colon Irritable ställts. Under den medicinska utredningen brukar läkarna rekommendera att man skriver ”dagbok”. Där antecknar man vad man äter, vad man gör, samt hur man mår, ett par gånger per dag. Efter ett tag brukar ett mönster framträda och då kan man se vilka faktorer och situationer som utlöser de magproblem man har.

Hittat på nätet den 22 oktober 2010

Hittade denna länken här

http://www.netdoktor.se/mage-tarm/?_PageId=509#Header

Irriterad tjocktarm (Colon Irritabile/IBS)

Ett ofarligt tillstånd med ändrad rörelse och känslighet i tjocktarmen som ger magsmärtor och diarré eller hård mage. Symtomen visar sig typiskt efter måltid eller i samband med stress.

Irriterad tjocktarm är varken elakartad, smittsam eller ärftlig. Det är tre gånger vanligare hos kvinnor än hos män. 15–20 procent av befolkningen har symtom som vid irriterad tjocktarm. IBS, Irritable Bowel Syndrome, är en modernare term för samma typ av besvär då modern forskning inte vill begränsa tillståndet till bara tjocktarmen.

Vad är orsaken?

Orsaken är okänd. Det spekuleras i att olika faktorer som påverkar funktionen i det motoriska och sensoriska nervsystemet ger upphov till symtomen.

Hur känns irriterad tjocktarm?

Symtomen uppstår normalt tidigt i det vuxna livet och varar ofta månader eller år. De kan vara:

 • Obehag eller smärtor i magen. Smärtorna försvinner ofta efter avföring eller efter att man släppt sig.
 • Illamående , uppblåsthet och gaser i magen.
 • Diarré eller hård mage, ofta växelvis.
 • Symtomen varierar ofta från dag till dag och besvären försvinner ibland i perioder.
 • Oro, ängslan eller rädsla.

Hur kan man undvika irriterad tjocktarm?

Orsaken är inte känd, därför kan man inte förebygga besvären. Symtomen tros uppstå när en rubbad funktion i matsmältningen påverkar tarmens funktion. Regelbundna måltider, goda matvanor samt att undvika ”stress” vilket allmänt kan försämra funktionen i de självstyrande nervsystemen.

Hur ställer läkaren diagnosen?

Diagnosen ställs ofta efter de typiska symtomen och efter laboratorieundersökningar för att utesluta andra orsaker till symtomen. Andra undersökningar som ofta utförs är undersökning av ändtarm eller tjocktarm med rektoskopi respektive koloskopi. Läkaren försöker också utesluta andra orsaker till besvären som till exempel nedsatt förmåga att uppta laktos (laktosintolerans) eller glutenallergi (celiaki), magsår, parasiter och kronisk tarminflammation (Ulcerös kolit, Crohns sjukdom).

Kosten

 • Drick rikligt med vatten, cirka 1,5 liter om dagen, undvik mineralvatten.
 • Större fiberinnehåll i kosten främjar tarmfunktionerna. Fiberinnehållet ska ökas gradvis och vara mjuka fibrer t ex gröt, kokta grönsaker.
 • Undvik mat eller dryck som förvärrar symtomen. Kaffe och mjölk kan vara huvudorsaken hos vissa.
 • Undvik starka kryddor och mat som ger gaser (till exempel bönor, skal, nötter).
 • Undvik stora måltider, men ät regelbundet (frukost, lunch, middag samt 2-3 mellanmål varje dag). 

Goda råd

 • Aktivitet och motion är viktigt, då det styrker tarmfunktionerna och hjälper till att minska stress.
 • Man bör minska stressituationerna i tillvaron. Det finns olika metoder för att slappna av, till exempel meditation och självhypnos.
 • Det kan vara nyttigt att föra dagbok så att man kan se vad som framkallar symtomen.

Möjlig försämring

Tarmproblemen kan anta sådana proportioner att den drabbade kan få psykiska och sociala problem.

Sannolik vidare utveckling: Tillståndet kommer normalt periodvis livet igenom. Symtomen kan bli värre eller försvagas och försvinna i vissa perioder. Oro i tjocktarmen är inte livshotande och utvecklar sig inte till cancer eller kronisk tarminflammation. Behandling kan ofta få symtomen under kontroll.

Vilka läkemedel kan ges?

 • Medel mot kramp i magen. När kramp är det största problemet kan dessa medel ha god verkan hos somliga.
 • Avföringsmedel som mjukgör tarminnehållet vid förstoppning.
 • Medel mot gaser i magen kan möjligtvis ha effekt hos somliga när detta är ett framträdande problem.
 • Medel som påverkar nervfunktionen i tarmen kan ibland ha en positiv verkan.
Författare: Torben Nathan, leg. läkare, Carl J Brandt, leg. läkare och Ove Schaffalitzky de Muckadell, överläkare
Publicerad:

Från tidningen den 12 oktober 2010

Så slipper du ballongmage

I över tio år led Jenny Östling, 36, av magknip och svullen mage.
Men för några månader sedan började hon med ett nytt kosttillskott - och äntligen har hennes mage blivit bättre.


Jenny Östlings mage har varit kinkig väldigt länge.
– Det började redan under gymnasiet när jag slarvade med maten genom att hoppa över måltider, säger hon.
Hon tror att hon då la grunden till problemen som hon har lidit av i många år. Under gymnasiet och åren efter tränade Jenny mycket, men när hon slutade med det förvärrades magproblemen. De senaste tio åren har magen varit dålig.
Jenny har främst haft problem med magknip och svullen mage. När hon har ätit kan hon få rejält ont, hon beskriver det som kramp och hugg i magen. Den kan också svälla upp snabbt, ända bak mot ryggen.

Trodde det var magkatarr

Först trodde Jenny att hon hade magkatarr och åt receptfria läkemedel mot det. Det hjälpte ibland. Hon tänkte att magproblem kanske var något hon måste lära sig att leva med och som kanske kunde bli bättre med tiden.
När hon vid 29 bytte till ett jobb, med mer stress förbättrades knappast magen.
– Jag blev mer medveten om magen och läste en del i medierna om IBS, Irritable Bowel Syndrome. Det kanske fanns något som kunde göra den bättre, så jag sökte hjälp inom vården.
Jenny fick göra alla möjliga test för att kolla om hon hade intolerans mot gluten eller laktos, eller någon allergi. Det hade hon inte, förutom björkpollenallergi då man även kan vara känslig mot vissa födoämnen. Diagnosen blev att hon troligtvis hade IBS.

Påverkar vardagen

Under åren har Jenny kommit fram till att hon är känslig mot bland annat stora mängder mjölk, vitlök och lök, paprika, kål och rädisor. Och hon kan absolut inte tugga tuggummi. Men trots att hon försöker undvika det magen reagerar på så har den inte blivit bra. Hon har testat bulkmedel, katrinplommon, linfrön, kaffe, aloe vera och probiotiska produkter – allt som sägs hjälpa mot trög mage.
– Det enda som hjälper när det gör ont är att ha löst sittande byxor eller att sova. Det tråkigaste är att klädutbudet blir begränsat och att magen påverkar det sociala livet. Att vara på en fest och få ont i magen är inte kul, då kan jag inte vara så social som jag egentligen är.

Harmonisk system

Som tur är har Jenny sedan några år tillbaka ett rörligt jobb utan mycket stress, det hjälper för magen. Men att den på senaste tiden har blivit mycket bättre beror också på ett kosttillskott, Sunwic, som hon började med för ett halvår sedan.
– Magen har blivit lugnare, det märks att den jobbar bättre och att den inte är lika upprörd. Nu känns det som om hela systemet är mer harmoniskt och mindre uppretat. Jag får fortfarande knip ibland, men inte lika ofta.
– Om magen inte fungerar så påverkar det hela livet, när man väl har fått problem med magen är det svårt att få den i balans igen.


Detta är IBS

• IBS står för Irritable Bowel Syndrome, funktionella tarmbesvär eller känslig tarm på svenska.
• Symtomen på sjukdomen kan variera, men vanligt är gaser och svullen mage, magknip och kramp, förstoppning eller diarré.
• Vanlig behandling kan bestå av att undvika mat som utlöser besvär, motion och receptfria läkemedel mot gaser eller bulkmedel som förbättrar avföringens konsistens.

Länken är hämtat från:

http://www.expressen.se/halsa/1.2161969/sa-slipper-du-ballongmage

Från tidningen den 6 oktober 2010.

Tuggummi och munsköljare kan störa magen

Var rädd om din mun bakterier. Sockerfritt tuggummi och mun sköljmedlet SB12 är inte magens bästa vänner. Läkaren Peter Benno förklarar hur.

 

 

Läkaren och forskaren Peter Benno från Endoskopienheten är inte rädd för bakterier. Patienter som kommer till honom har ofta magproblem som beror på obalans i tarmfloran.
– Redan för många miljoner år sedan grävde vi ner maten i marken för att förvara den och sedan tog vi upp den och åt. Ett gram jord innehåller 4000 olika arter av bakterier och vår ur mage känner inte igen den sterila och sönder lagade mat vi äter i dag, säger han på seminariet arrangerat av Svensk Egenvård på Apoteksmässan i Stockholm.

Vi behöver bakterier

Bristen på bakterier ökar risken att utveckla allergier och kan påverka immunförsvaret, visade bland annat Florastudien vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Tester på råttor har visat att munskölj vätska innehållande klorhexidin (ex SB12)  tar död på bakterier på tungan och dessa bakterier bidrar till att bilda viktiga substanser som skyddar magsäcken. Efter sådan sköljning utvecklade råttorna lättare magsår.
– Vi fungerar inte som råttor och vi ska komma ihåg att dessa tester inte har gjorts på människor, men det är viktigt att söka vidare efter andra orsaker till magsår än de mest kända, nämligen Helicobacter pylori och värktabletter (anti-inflammatoriska värktabletter). Kanske är munsköljvätskor innehållande klorhexidin en bidragande orsak till magsår som vi idag inte kan förklara.

Ballongmage

När det gäller folksjukdomen IBS, även kallad ballongmage, kan symptomen förvärras av mat som slinker förbi tunntarmen och hamnar i tjocktarmen. Sådan föda är framför allt kostfibrer, som grovt bröd, frukt och grönsaker, men även sötningsmedel som xylitol och sorbitol, som finns i godis och sockerfria tuggummin. När de hamnar i tjocktarmen blir till festmåltid för våra normala tarmbakterier. När bakterierna partajar bildas gaser som kan ge ballongmage med både obehag och smärtor.

Passar inte alla

- Vår mag-tarmkanal är byggd för en allsidig kost, men många människor som vill leva hälsosamt har övergått till en kost som liknar idisslarens, säger Peter Benno. Massor med fullkorn är bra mat för kor, men passar inte alla människor. Vi brukar prata om att medelhavskosten är så bra, men har du ätit fiberbröd nere vid Medelhavet? Eller salladsbuffé? Frukt och grönt äts ofta inlagda i Medelhavsländerna och blir då lättare att smälta och då också mindre gasbildande. Har man känslig tarm och reagerar på kostfibrer är vitt bröd att föredra, förklarar Benno.
Bör man äta tillskott av bakterier?
- Jag ställer mig skeptisk till probiotiska produkterna med nuvarande kunskapsläge. Här krävs absolut mer forskning. Jag brukar rekommendera ett betydligt trevligare och
naturligare sätt att fylla på sina tarmbakterier genom att äta mer fermenterad mat. Man kan antingen själv syra grönsaker eller fisk, se recept, eller köpa färdigt. Gravlax är syrad, salami, oliver och surkål finns i de flesta mataffärer.

Äta sur mat

Livsmedelsverket har testat surströmmingen för att se om den var säker att äta. De tillsatte alla möjliga sorters bakterier för att se om de skulle frodas, men tvärtom. Inga farliga överlevde. Det är detsamma som händer när maten kommer ner i magen, det blir en otrevlig miljö för sjukdomsbakterierna.  Läs om testet här.
Äter du själv syrad mat?
- Ja, mest sådan som går att köpa fermenterad, som exempelvis gravlax och surkål, men det skulle vara bra om det fanns mer av sådan mat i affärerna.
Mer positiv till de probiotiska produkterna på seminariet var mikrobiologen Siv Ahrné, professor i livsmedelshygien vid Lunds universitet. Bäst och mest uthållig bakterie, tycker hon, är Lactobacillus Plantarum som hon själv varit med och tagit fram.
- Det var ett ganska sofistikerat sätt vi hittade den på och det tog lång tid, men den överlevde allt och har visat fantastiska resultat i senare studier, säger hon.

Hämtat från:

http://www.expressen.se/halsa/1.2163811/tuggummi-och-munskoljare-kan-stora-magen

 

IBS...

Känns magen uppsvälld när du ätit? Besväras du av gaser, förstoppning eller diarré? Här får du veta vad du kan göra för att slippa ” ballongmage”.


Ser ditt liv ut så här? På morgonen köper du kaffe och en smörgås på väg till jobbet. Sen blir det snabblunch vid datorn och lite godis eller en chokladkaka på eftermiddagen. Genast efter jobbet är det dags för träning. Sen köper du en pizza på hemvägen och äter framför tv:n. Hela dagen har du mer eller mindre besvärats av att magen känts uppsvullen och ”bubblig”.

Det är kanske inte så konstigt. A och O om man har problem med ”ballongmage” är nämligen att ha lugn och ro kring maten och att välja mat som man mår bra av.

Och tro inte att du är ensam – detta är en vanlig åkomma.

– Omkring 10-15 procent av västvärldens befolkning har det vi kallar känslig tarm, säger docent Daniel Schmidt, överläkare vid Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Det är ingen folksjukdom, men ett vanligt funktionsfel, som kallas IBS, det vill säga Irritable Bowel Syndrome. Både tjocktarmen och tunntarmen är påverkade, inte bara tjocktarmen, som man trodde tidigare när sjukdomen kallades colon irritabile.

Funktionell tarmsjukdom
IBS är en funktionell tarmsjukdom, det vill säga personer som har IBS har återkommande eller kroniska symtom från tarmkanalen, som inte kan förklaras av några förändringar som går att mäta med provtagning eller se i en undersökning. Symtomen är så typiska att man numera vet att det går bra att utifrån dem säga att en person lider av IBS.

Det finns kriterier som måste uppfyllas för att diagnosen IBS ska kunna ställas. Det räcker inte med att man känner sig uppblåst, utan tarmbesvären ska ha funnits en längre tid. Man måste förutom förstoppning eller diarré också ha smärtor eller obehag i buken av annat slag. Det kan vara att det bubblar och kör i magen, men de flesta har ont.

Fler symtom
Det finns ytterligare symtom som stöder diagnosen IBS. Ju fler symtom man har, desto troligare är det att man har IBS. Det kan vara avföring som ”harlortar” likaväl som lös eller vattnig avföring. Det är vanligt med slem i avföringen, och att det känns som om man inte riktigt blivit av med all avföring när man senast gick på toaletten. Svullen buk och en känsla av uppblåsthet har nästan alla. Däremot får det förstås inte finnas några alarmsymtom som till exempel blod i avföringen eller att man går ner i vikt utan att förstå orsaken.

– IBS brukar vara en säker diagnos som sällan behöver omprövas sedan man gjort en ordentlig utredning, säger Daniel Schmidt. Det är en kombination av buksmärtor och avföringsrubbning. Kvinnor får sjukdomen oftare än män, och besvären minskar med åldern hos båda könen. Och man behöver inte vara rädd att IBS ska gå över i en annan allvarlig sjukdom.

Det finns idag flera förklaringar till IBS. Ibland börjar besvären efter en maginfektion. Det finns också en ärftlighetsfaktor. Ofta har en förälder eller annan nära släkting samma symtom. Viss mat kan förvärra besvären. Hur man mår, hur man hanterar olika händelser i livet och vilket socialt nätverk man har, allt kan ha betydelse. Stress gör ofta besvären mer påtagliga.

– Typisk för sjukdomen är en ökad känslighet för signaler från mag-tarmkanalen. Det anses bero på att det så kallade nervimpulsfiltret mellan tarmen och hjärnan släpper igenom för många signaler. Man blir alltså varse signaler från mag-tarmkanalen på ett onormalt sätt, förklarar Daniel Schmidt.

Idag finns ingen enskild åtgärd eller medicin som hjälper mot alla dessa problem.

– Förklaring är det viktigaste, säger Daniel Schmidt. När personen förstår att det är ett funktionsfel, och att det inte finns några följdsjukdomar är det oftast lättare att lära sig att leva med sina besvär.

Behandla utifrån symtom
För dem som har mycket besvär finns IBS-skolor, till exempel på S:t Görans sjukhus och Ersta sjukhus i Stockholm och på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Då ingår förutom förklaringar även avslappningsövningar och beteendeterapi, där man får lära sig mer om sin kropp och sina reaktioner. Det underlättar också om man kan lära sig att acceptera sina symtom.

Kostråd är viktiga. Riksförbundet för mag- och tarmsjuka (www.magotarm.se) har en IBS-skola i cirkelform som de erbjuder runt om i landet.

Även om det inte finns någon specifik medicin för IBS kan man enligt Daniel Schmidt behandla de olika symtomen, och man brukar välja behandling utifrån det symtom som är dominerande för patienten.

Den som främst besväras av diarré kan ta en receptfri medicin med loperamid, till exempel Dimor, Imodium eller Loperamid.

Den som mest lider av förstoppning kan förutom fiberrik mat pröva läkemedel med fibrer, exempelvis Inolaxol, Lunelax eller Vi-Siblin. Det är dock viktigt att dosera rätt, och att långsamt öka dosen för att minska risken för gasbesvär, som är vanligt av dessa mediciner. Andra kan få hjälp av kramplösande mediciner som Papaverin eller Egazil. De är dock receptbelagda.

Antidepressiva läkemedel i låga doser* kan enligt Daniel Schmidt hjälpa, framför allt dem som har huvudsymtomet buksmärta. Inte för att sjukdomen beror på en depression, utan därför att medicinen ”tätar filtret” och släpper igenom färre signaler från tarmen till hjärnan.

Ny medicin på gång
För dem som främst lider av förstoppning är en ny medicin på gång. Den verkar genom att stimulera tarmrörelserna. På så vis påskyndas passagen genom tunn- och tjocktarm, vilket motverkar förstoppning. Dessutom har man funnit att smärtor och obehag i buken kan minska av medicinen. Medicinen är godkänd i många länder men ännu inte i Sverige. 

*Observera att dessa läkemedel inte är godkända för behandling av IBS. Det innebär att denna användning inte har granskats av Läkemedelsverket. I Sverige har läkare rätt att ordinera läkemedel utanför godkända användningsområden om det stöds av vetenskap och/eller beprövad erfarenhet.


En orolig tarm behöver lugn och ro
– Har man en orolig tarm bör man äta regelbundet och ta det lugnt vid måltiderna.

Det säger dietisten Signe Andersson vid S:t Görans sjukhus.

Det är lätt att få problem med magen om man inte äter regelbundet. Tre huvudmål och 2-3 mellanmål utspridda över dagen bör den äta som har en känslig tarm, säger Signe Andersson.

Många med IBS blir uppsvullna om buken. De får följande råd av Signe Andersson:

 • försök undvika gasbildande födoämnen
 • tugga maten väl
 • ät långsamt
 • undvik tuggummi och kolsyrade drycker.

Kål, lök och bönor ger vanligtvis gaser. Även paprika, gurka och äpplen ger lätt gasbesvär. Råa grönsaker ger mer gas än kokta. Om man kokar kål eller bönor kan det ibland hjälpa om man häller bort det första kokvattnet sedan det kokat upp. Därefter häller man på nytt vatten och låter det sedan koka tills allt är klart.

Personer med IBS sätter ofta problemen i samband med maten. Det kan vara lätt att tro att ett enskilt livsmedel utlöser symtomen, menar Signe Andersson. Men så är det sällan och man bör vara försiktig så att man inte plockar bort för mycket i den vanliga maten.

Dessutom kan det vara svårt att veta vad man reagerar på, eftersom det tar tid innan maten brutits ned.

– Man kan reagera på mjölk även om man inte är laktosöverkänslig. Därför kan man pröva att ta bort all mjölk ur maten och se om man mår bättre.

Dra ner på mängden
Och även om man reagerar på vissa födoämnen bör man inte ta bort dem helt, utan dra ner på mängden. I stället kan man äta mer av följande som de flesta brukar må bra av:

 • potatis, ris och pasta
 • tomater, isbergssallad
 • morötter, både kokta och råa
 • broccoli, palsternacka, spenat
 • squash
 • bananer och andra skalade frukter
 • nyckelhålsmärkt bröd.

Kan pröva probiotika
– Vi rekommenderar också patienterna att pröva så kallad probiotika för att återställa en bra tarmflora, till exempel Proviva, Dofilus, Cultura, Verum hälsofil och andra liknande produkter, avslutar Signe Andersson.

Med probiotika menas kulturer av levande bakterier som anses kunna påverka tarmens bakterieflora i positiv riktning.

Det finns också naturläkemedel på apoteket som normaliserar tarmfloran, till exempel Bifolac, Docidus och Trevis.

Text Inga-Lisa Andersson


Detta kännetecknar IBS 
 • ”ömtarmad” – ökad känslighet i tarmen, särskilt efter måltid
 • tarmen rör sig felaktigt, för mycket – diarré, för lite – förstoppning
 • magknip med krampliknande smärtor som ofta lättar vid tarmtömning
 • känsligare för stress
 • har svårt att göra sig av med gas i tarmen men bildar inte mer gas
 • kraftigare rörelsemönster i tarmen efter måltid – måste snabbt rusa till toaletten
 • ökad nervsignalöverföring mellan tarmen och hjärnan.
Symtom
 • färre än tre tarmtömningar per vecka
 • fler än tre tarmtömningar per dag
 • hård avföring (”harlortar”)
 • lös eller vattnig avföring
 • krystning vid tarmtömning
 • bråttom till toaletten vid tarmtömning
 • känsla av ofullständig tarmtömning
 • slem i avföringen
 • buksvullnad, känsla av uppblåsthet.
 

Från Aftonbladet den 4 maj 2009
Nya rön om IBS

 

Så botar du ballong mage – eller så slipper du ballong mage.

http://www.expressen.se/halsa/1.1555970/sa-botar-du-ballongmagen

Emelie 24. Det sätter sig på psyket.

http://www.expressen.se/halsa/1.1555972/emelie-24-det-satter-sig-pa-psyket

Här är metoderna som hjälper (säger de)

http://www.expressen.se/halsa/1.1556035/har-ar-metoderna-som-hjalper

 

 

Rosacea (Vuxenakne)

Rosacea drabbar omkring 10 procent av den vuxna befolkningen.
Det är en långvarig hudsjukdom som engagerar de centrala delarna av ansiktet (pannan, näsan, kinderna och hakan) med rodnader, knottror och varblåsor (innehåller inga bakterier).

Vilka symptom finns vid rosacea?

Tillståndet liknar den välkända tonårsaknen men skiljer sig från denna på flera viktiga punkter. Både akne och rosacea innehåller inflammerade knottror som ömmar och är rodnade, ibland med varblåsor. Rosacea saknar dock de pormaskar (komedoner) som oftast finns vid akne. Komedonen är en talgkörtels utförsgång som mer eller mindre har stängts av och fyllts ut av talg och hudcellsrester. Vid akne inflammeras denna talgpropp och bildar en "finne". Vid rosacea uppstår inflammationen i porer utan att dessa först har täppts till. En finneliknande knottra eller liten varböld bildas. Dessutom drabbas i första hand centrala delarna av ansiktet vid rosacea, medan akne brukar finnas i hela ansiktet och ofta även på bröst och rygg. Åkommorna är ej besläktade.

Patienten får till en början en diffus rodnad i det drabbade området och utvecklar med tiden en mängd små röda och ytliga (kapillära) blodkärl, som skapar rosiga kinder och röd näsa. Många förknippar detta med överkonsumtion av alkohol, vilket inte är riktigt, och detta kan vara generande och plågsamt i sociala hänseenden. Ibland kan svårare former av rosacea hos män med tiden ge upphov till en grov och klumpig näsa, så kallad rhinophyma , som orsakas av kraftig talgkörteltillväxt.

Ögonsymptom vid rosacea

Inte sällan kan rosaceapatienten få besvär med olika typer av ögoninflammationer och det är då viktigt att förstå sambandet mellan ögonbesvären och rosacean för att kunna ge riktig behandling mot ögonsymptomen. Ibland kan ögonsymptom föregå andra symptom från huden eller variera oberoende av hudsymptomens svårighetsgrad.

Hur uppkommer rosacea?

Varför och hur sjukdomen uppkommer är ännu så länge en gåta. Man misstänker att mekanismer som styr blodkärlens funktion i ansiktshuden på något sätt startar inflammationen. Liksom vid akne så sitter även finnarna vid rosacea på platsen för talgkörtlarna/hårsäckarna. Rosacea är vanligare hos personer som har lätt för att rodna av värme och stress. Sol och solskadad hud är utan tvivel en viktig bakgrundsdsfaktor och rosacea är också vanligare hos ljushyade personer. Ärftlighet kan undantagsvis förekomma i vissa familjer.

Vad kan försämra rosacea?

Olika saker som ökar blodkärlsgenomströmningen till ansiktshuden kan provocera fram en försämring. Exempel på detta är starkt kryddad mat, heta drycker, sol, värme, kyla, irriterande kemikalier (även ibland vanliga hudkrämer), alkohol och stress. Det är väl känt att starka kortisonkrämer använda i ansiktet kan framkalla rosacea. Försämringsfaktorerna kan också helt saknas hos vissa patienter med rosacea.

När i livet kan rosacea uppträda?

Rosacea kommer oftast senare än akne, som uppträder från puberteten och i tonåren, även om akne kan fortsätta upp till 30-40 års ålder. Vanligen börjar rosacea i 30- till 40-årsåldern, sällan före 20 års ålder.

Rosacea uppträder i allmänhet periodvis med månader av besvärsfrihet växlande med besvärliga försämringsperioder. Inte sällan finns utslagen ständigt i någon grad och kan också förekomma utan påtagliga växlingar. Som vid många andra sjukdomar finns det alltid ett gott hopp om att rosacea efter att antal år upphör lika oförklarat som när den en gång började.

Vad kan du göra själv för att mildra rosacea?

Det finns ingen speciell diet mot rosacea, men undvik sådant som eventuellt gör att huden hettar och rodnar. Genom egen erfarenhet kan man lära sig vad som kan ge upphov till sådana reaktioner, men det kan var mycket individuellt.

Allt som kan irritera den lättretade och lättrodnande huden skall undvikas, som starka tvålar, ansiktssprit och lösningar. Undvik peelingbehandling. Skydda dig mot sol. Solskyddskrämer är viktiga men skugga ännu viktigare. Som i de flesta sammanhang vid hudsjukdom finns det patienter som upplever förbättring vid solvistelse - detta gäller också vid rosacea i 20-30 procent av fallen. Det finns inte några receptfria rosaceamedel.

Täckande preparat mot rodnad kan köpas i kosmetikahandeln.

Hur kan läkaren behandla rosacea?

Endast en mindre andel av patienter med rosacea söker läkare för sjukdomen. Det finns 2 typer av moderna receptbelagda utvärtes medel mot rosacea. Dels preparatet Finacea, som innehåller samma substans som aknemedlet Skinoren, men i lite annorlunda koncentration och beredningsform, dels krämer som innehåller antibiotikat metrondiazol (flera olika märken finns på apoteket). Hjälper inte någon av dessa brukar man behandla med antibiotika i tablettform i minst några veckor, så kallade tetracykliner. Orsaken till varför antibiotika hjälper mot rosacea är inte känd i detalj, men anses vara att vissa antibiotika har effekt mot inflammationen i huden vid rosacea, inte att det skulle finnas någon speciell bakterie vid sjukdomen.

Svåra former av rosacea kan också i enstaka fall behandlas av hudspecialist med läkemedlet Roacutan. Detta preparat kan helt bota akne, men tyvärr bara tillfälligt ta bort symptomen vid rosacea.

Ovanstående behandlingar har effekt i första hand mot knottrorna och varblåsorna vid rosacea. Rodnaden och de ytliga blodkärlen påverkas bara i mindre grad och inte lika snabbt.

Krämer

Det tar ofta någon månad innan effekten börjar bli tillräcklig och sedan fortsätter denna behandling tills utläkningen är fullständig. Smärre obehag från krämen som torrhet och lättare sveda kan förekomma.

Tetracykliner

En oftast effektiv behandling är Tetracyklintabletter, som man tar tills rosacean har läkt. Dosen minskas successivt och startas igen vid försämring. Ibland behandlas patienter ständigt med Tetracyklin för att kunna vara besvärsfria. Fördelen med tabletterna, framför yttre behandling med kräm, är att effekten sätter in snabbare, på några veckor, vilket kan vara viktigt vid svårare former av rosacea. Dessutom blir vissa patienter med rosacea försämrade av alla typer av utvärtes medel. Tetracyklin får inte ges till gravida (gäller fr.a. vid slutet av graviditeten - det är inte farligt att bli gravid samtidigt som man äter tetracykliner). Det finns andra antibiotikaalternativ vid graviditet, men lämpligast är troligen Finaceagel, som inte innehåller antibiotika.

Laser och kirurgi

Olika typer av lasertekniker, speciellt utvecklade för att riktas mot blodkärl, kan ofta effektivt bleka rodnad och ytliga blodkärl. Förtjockning av näshuden kan behandlas mycket bra med kirurgisk hyvling eller med laser. Dessa laserapparater finns enbart i större orter och oftast får man själv bekosta denna behandling.

Vid ögonsymptom

Ögonläkare bör kopplas in och tetracyklinbehandling är oftast effektiv även vid ögonsymtom.

Författare: Mats Berg, docent och överläkare, hud och Jan Lapins, specialistläkare, hud
Publicerad: